Wie is professor Grutjes

Professor Grutjes? Dat ben ik!
In het dagelijks leven gewoon Debbie, getrouwd met Jarno en moeder van Indy. 

Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie, hoe het allemaal begon
Net als veel ouders, werd ik me pas echt bewust van wat ik allemaal at toen ik moeder werd. Ineens stond een klein wezentje centraal, dat helemaal afhankelijk was van mij om goed te groeien. Toen bleek dat ze ook nog gevoelige darmpjes had, werd de juiste voeding nog belangrijker. 

Ik deed mijn uiterste best om de juiste dingen voor haar te kiezen, maar zag soms door de bomen het bos niet meer. Haar kinderarts wilde alles met medicijnen oplossen en als je zelf op zoek gaat naar de juiste voeding, dan kom je soms heel tegenstrijdige adviezen tegen.

Toen besloot ik het heft in eigen handen te nemen en volgde ik de opleiding tot Kindervoedingscoach aan de Better Health Academy. Al na de eerste lesdag wist ik dat ik de juiste beslissing had genomen. Wat een openbaring! Ik leerde over het belang van het eten van de juiste vetten (jawel, Sonja Bakker, vetten!), hoe we misleid worden door ons oerbrein, het belang van variatie en welke effecten (voordelig én nadelig!) voeding op ons lichaam kan hebben.

Diploma Better Health Academy

Hoe kon het dat ik inmiddels vijfendertig jaar was en nog niemand dit ooit aan mij had verteld? Waarom leerden we dit niet op school? Met een Master in Tekst & Communicatie en aardig wat schrijfervaring, hoefde ik niet lang na te denken: hier moest een boek over komen!

Indy (2012) was mijn inspiratie. Ik had tijdens mijn studie al gemerkt dat ze sommige onderwerpen heel interessant vond. Vooral het verhaal van de bijenkoningin bleef haar bij: hoe wonderlijk dat een bijenkoningin hetzelfde is als alle andere bijen bij geboorte, maar door de juiste voeding, veel groter wordt én langer leeft dan de andere bijen... Zou dat ook voor mensen kunnen werken? Het geheime dagboek van professor Grutjes was geboren...

Debbie van Osch-Voorhaar

Over Professor Grutjes deel 2: Professor Grutjes zoekt de uitknop 
Toen in maart 2022 Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie uitkwam, stond mijn wereld even op z'n kop. Ik had een grote investering gedaan en de twijfel sloeg toe: zaten mensen wel op mijn boek te wachten? En als ze het zouden kopen, wat zouden ze er dan van vinden? Ik deed mijn best om zichtbaar te zijn, schreef de media aan en werd door een aantal kranten en tijdschriften geÏnterviewd. Ook dat was spannend, kan ik je vertellen! In die tijd stond ik continu 'aan'. Ik was continu bezig met het verkopen van mijn boek en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Totdat...
ik niet meer sliep. Wat ik ook deed, ik vond geen rust meer. Mijn lijf leek de 'uitknop' te zijn kwijtgeraakt. Ik was totaal uitgeput maar deed geen oog meer dicht. Ik was ten einde raad en toen kwam Chantalle Weemaes op mijn pad. Met haar bedrijf Topstate Trainingen geeft ze trainingen Persoonlijk Energiemanagement. En wat een eye-opener! Al die maanden had ik alleen maar in mijn hoofd geleefd. Tijdens de training leerde ik weer landen in mijn lijf. Snappen hoe de biochemie werkt en hoe je aan de juiste knoppen draait, hielp daar enorm bij.

Ook toen rees bij mij de vraag: waarom had ik dit niet eerder geleerd? Hoe fijn was het geweest als ik hier als kind mee om had leren gaan? Al tijdens de vierde trainingssessie wist ik: deze kennis wil ik in een boek gieten! Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg Chantalle of ze open zou staan voor het schrijven van een kinderboek. En de rest is geschiedenis... 

Chantalle en Debbie