Grutjes speelt het Slaaapie Toverkist Kaartspel

Grutjes speelt het Slaaapie Toverkist KaartspelMet de komst van 'Professor Grutjes zoekt de uitknop' is er een hele nieuwe wereld voor me opengegaan. Waar ik bij deel 1 veel in contact kwam met orthomoleculair therapeuten en kinderdiëtisten, heb ik die contacten de afgelopen maanden mogen uitbreiden met kindercoaches, die deel 2 in de praktijk inzetten.

Onlangs kwam ik een hele bijzondere kindercoach tegen: Bodil de Bruin. Ze is kindercoach, yogadocente en repareert elektrische buitenboordmotoren (ik heb met laten vertellen dat dat iets met boten te maken heeft...).Een stoere ondernemende tante dus, maar wel eentje die heel goed weet hoe ze zelf in balans kan blijven. En dat is in deze wereld niet meer zo vanzelfsprekend, zelfs niet voor kinderen. Bodil geeft hierover aan: 


"Het is voor kinderen steeds moeilijker om zich los te koppelen van alle prikkels die onze maatschappij biedt. Ik geloof in de kracht van mensen en zeker in die van kinderen. Kinderen bezitten van nature een universele wijsheid. Door meditaties en vanuit ontspanning kom je bij die wijsheid. En slaap is de allerbeste meditatie voor het brein."

Om hen die rust weer te bieden, ontwikkelde ze de 'Slaaapie Meditatie app' én bedacht ze het eerste slaapspel ter wereld. Onlangs kwam het spel uit en viel het bij me op de deurmat. Nieuwsgierig nam ik het verder onder de loep...

Slaaapie doosje en kaarten

Inhoud
Het Slaaapie Toverkist Kaartspel is verpakt in een stevig kartonnen doosje met leuke print die kinderen zeker aan zal spreken. Op de achterkant is te lezen:

"Het slaaapie toverkist kaartspel is gemaakt om kinderen te helpen met ontspannen en tot rust te komen. Ideaal voor kinderen die veel piekeren, last hebben van drukke gedachten, onrustig en overprikkeld zijn of gewoon van spelletjes spelen houden. Speel het op elk moment van de dag of voor het slapengaan.
Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot 100+."

 
In het doosje vind je de volgende onderdelen:

  • 2 instructiekaarten
  • 1 kaart met een link naar de Slaaapie Kindermeditatie App
  • 8 kaarten van het type 1
  • 8 kaarten van het type 2
  • 8 kaarten van het type 3
  • 8 kaarten van het type 4
  • 8 kaarten van het type 5
  • 8 jokerkaarten 
  • Een loepje

De kaarten hebben een luxe uitstraling, ronde hoeken en zijn kleurrijk en vrolijk maar niet schreeuwerig. 

Het spel 
Om te beginnen, schud je de kaarten en maak je stapeltjes met de cijfers 1 t/m 5. Pak vervolgens van elk stapeltje 1 kaart en voer de opdrachten of oefeningen uit. De kaarten met de joker op de achterkant zijn extra kaarten die je op elk moment mag spelen of kan weglaten. 

Slaaapie kaarten achterkant

Ieder nummer staat voor een ander type oefening:

Kaart 1
Wonderlijke wereld. Deze kaart vertelt je in welke wereld het spel zich afspeelt.

Kaart 2
Kijken door het vergrootglas. Door bewust te zijn van wat je ziet en voelt, kom je uit je hoofd. Gedachten verdwijnen en concentratie groeit. 

Kaart 3
Ademspel. Adem mee of tel steeds iets langer. Het lichaam kan zich hierdoor beter ontspannen.

Kaart 4
Yin houdingen. De houdingen kalmeren het lichaam en ook de geest wordt rustig. 

Kaart 5
Bedpraat. Laat je kind in eigen woorden antwoorden en vertellen. 

Joker
Dit zijn verschillende opdrachten, denk bijvoorbeeld aan een kriebelmassage of het benoemen van elkaars kwaliteiten. 

Slaaapie kaarten voorzijde

Hoe dat er in de praktijk uit kan zien, zie je hierboven. 

Variatie
Met in totaal 48 kaarten, zijn er natuurlijk heel veel combinaties mogelijk. Het spel kan in elke willekeurige volgorde gespeeld worden, maar voor kinderen die behoefte hebben aan regelmaat, kun je de volgorde van de cijfers blijven volgen. 

Meerdere spelers
Hoewel het spel zich heel erg leent om meer verbinding met je kind te maken en 1-op-1 aandacht te geven, kan het natuurlijk ook prima met broertjes en zusjes gespeeld worden. 

Tijdsduur 
Kies je 5 of 6 kaarten, dan duurt het spel ongeveer 15 minuten. Heb je een keertje minder tijd, maar wil je geen gehaaste indruk maken, dan kun je ook afspreken om bijvoorbeeld maar 2 kaarten te trekken. Is een bepaald type kaart minder favoriet? Dan laat je deze uit het spel. Het spel geeft veel mogelijkheden tot flexibiliteit. 

Kidsproof
Mijn dochter Indy is opgegroeid met kinderyoga, slaapkletsboeken en kindermassages, maar niet ieder kind is hier bekend mee. Bodil maakt met het Slaaapie Toverkist Kaartspel visualisaties, ademhalingsoefeningen en yoga heel erg toegankelijk voor alle kinderen. Neem bijvoorbeeld de opdracht Voeten en handen verven
"Pak een zachte kwast of vegertje en bedenk samen een kleur. Doe alsof je de kwast erin doopt en verf de binnenkant van de handen en voeten. Als er gelachen wordt, wissel je van beurt." 
Een hele creatieve manier om in je lijf te landen en met lachen heerlijk te ontladen!

Voor jong en oud
Toen ik Indy (11) vroeg of ze vanavond het spel wilde spelen, keek ze eerst een beetje moeilijk. "Is dat niet te kinderachtig?" vroeg ze. En op basis van de illustraties begrijp ik haar reactie. De illustraties zullen kinderen van 4 tot een jaar of 9 erg aanspreken, maar mijn (pre-)puber reageert daar anders op. Maar, toen ik haar een aantal opdrachten liet lezen, zoals de joker Verstoppertje in het donker, toen bedacht ze zich meteen: "JA, dat doen we!" Ik denk dat Bodil dus zeker gelijk heeft en dat (het merendeel van) de kaarten geschikt zijn voor jong én oud. 

Het eindoordeel
Bodil geeft op haar website Slaaapie.nl aan dat het Slaaapie Toverkist Kaartspel je kind helpt om uit zijn hoofd te komen en naar ontspanning te gaan en daar is geen woord aan gelogen. Waar veel kaarten bijvoorbeeld alleen op yoga of meditatie gericht zijn, is dit spel heel compleet: van visualisaties, ademspelletjes en yoga tot massages en gezellige kletsvragen om de dag in verbinding af te sluiten. De illustraties zullen met name kinderen tot een jaar of 9 aanspreken, maar zijn inhoudelijk zeker ook bruikbaar voor oudere kinderen. Een enorme plus vind ik dat je zelf de duur kunt bepalen door het aantal kaarten dat je trekt én een behoorlijke hoeveelheid aan variatie hebt. Ik ben absoluut fan van deze kaarten en beloon ze dan ook met een dikke 9!

Ben je ook benieuwd naar het Slaaapie Toverkist Kaartspel? Je vindt nu een mooie combideal met Professor Grutjes zoekt de uitknop in de webshop. Wil je alleen het kaartspel aanschaffen? Dat kan hier!

Professor Grutjes

Terug naar blog