Grutjes speelt Banana Split
Weg met de geijkte dino’s en prinsessen: groenten en fruit kunnen ook een hoofdrol spelen in spelletjes en verhalen, zo dachten Mathieu en Bieke van het merk HÖNGRY. Als ouders van twee jonge kinderen, weten ze dat je soms creatief moet zijn om eten aantrekkelijk te maken. Tijdens het voorlezen of koken veranderden ze wortels in springwortels, bananen werden lolbroeken en de broccoli bleek een wilde, headbangende muzikant, tot groot vermaak van hun peuter en kleuter.
Daar wordt deze professor natuurlijk hartstikke blij van. Want door een positieve associatie met groenten en fruit, wordt het eetmoment aan tafel ook een stuk gezelliger! Weg van het ‘moeten’ en op naar het ‘spelen en ontdekken’. Vandaar dat je in de webshop van professor Grutjes al een aantal cadeaupakketten met dit mooie merk kunt vinden.
Toen HÖNGRY onlangs haar eerste spel uitbracht, kon ik dan ook niet wachten om het te testen. Vandaag speelt Grutjes Banana Split!
De eerste indruk
Het spel bestaat uit 24 memorykaartjes (12 setjes), 2 bonuskaartjes, 2 meskaartjes, 1 mixerkaartje, 1 fruitspieskaartje en de spelregels. De kaartjes zijn prachtig geïllustreerd: heel kleurrijk en vol humor. De kaartjes zijn van een goede, stevige kwaliteit.
Speelduur: | 10 - 15 minuten |
Aantal spelers: | 1 - 4 |
Leeftijd: | 3 - 103 jaar |
Het spel
Ga als een echte speurneus op zoek welke kaartjes zich waar bevinden en vorm zo de meeste paren met de bovenkant en onderkant van de fruit of groente. Wie de meeste punten verzamelt (paartjes en bonus kaartjes) is de winnaar.
Er zijn twee varianten van het spel: het basisspel en de extra uitdaging. Voor de extra uitdaging voeg je het mes, de mixer en de fruitspies toe.
Indy (10) en Bora (3) vormen vandaag het Grutjes testpanel. Omdat Bora nog maar 3 jaar oud is, spelen we het basisspel. Bora snoept van zijn worteltjes die op tafel staan en ondertussen laat Indy Bora zien welke kaartjes bij elkaar horen.
Het bonuskaartje zorgt voor extra punten.
“Heb je de wortel gezien?” vraagt Indy. Bora wijst naar de wortel in zijn hand. “Ja, maar waar nog meer?” Gevonden! Bora wijst enthousiast naar het kaartje op tafel. Daarna worden alle kaartjes op z’n kop gelegd en flink gehusseld. Spelen maar!
Opperste concentratie, tongetje uit de mond, waar lag dat kaartje nou ook alweer?
“Brombes!” roept Bora. “Bedoel je bosbes?” vraagt Indy. “Ook goed,” grinnikt Bora. Enthousiast worden alle kaartjes verzameld. “Ik ga winnen!” roept Bora. “Wacht maar,” antwoordt Indy en ze draait weer een setje om.
Als Indy uiteindelijk wint, vraagt ze: “Nog een potje?” En ondanks de korte spanningsboog van een driejarige, stemt Bora vrolijk in. Ondertussen leert hij naast ‘bosbes’ ook het woordje ‘aubergine’ en lacht hij om de boze framboos. Het gesprekje tussen de twee gaat al snel over eten: wat is jouw lievelingseten? Lust je aubergine? Na drie potjes houden ze het voor gezien.
En, testpanel, wat vonden jullie ervan?
“Leuk!” antwoordt Bora.
“Het was een leuk spelletje en Bora begreep alles heel goed. Ik ben ook wel benieuwd hoe het spelletje gaat als je de extra kaartjes toevoegt,” concludeert Indy.
Was er ook iets dat je minder leuk vond?
“Sommige kaartjes lijken erg op elkaar, zoals de brom -eh- bosbessen!” lacht Indy. “Daardoor wist ik soms niet of ik het juiste setje had en voor Bora is dat nog lastiger.”
Het eindoordeel
Wat mij betreft krijgt HÖNGRY sowieso al 10 punten voor het prachtige idee: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het op een leuke manier presenteren van groenten en fruit. De illustraties spreken de kinderen duidelijk aan en het spel kan tegen een stootje. Het spel is goed te spelen door kinderen vanaf 3 jaar, maar is door de extra uitdaging ook interessant voor oudere kinderen. Het enige minpuntje dat wij gevonden hebben, is dat sommige kaartjes veel op elkaar lijken. Een andere kleur achtergrond zou hierbij al erg helpen. Maar verder niets dan (wit)lof voor Banana Split: van ons krijgt het spel een dikke 8!
Ben je ook nieuwsgierig naar Banana Split? Klik hier om de HÖNGRY webshop te bezoeken.