Grutjes proeft Little Monsters Chips

Little Monsters ChipsIk beken: ik ben een echte snoepkont. En ja, ik weet dat een stuk fruit of een handje nootjes gezonder is dan een koekje, maar ik geloof ook in een gezonde balans waarin een koekje op zijn tijd echt geen kwaad kan. Wel zoek ik dan naar de meer gezonde varianten. Als je professor Grutjes al even volgt, dan weet je misschien wel dat we thuis fan zijn van de koekjes van het Belgische merk Little Monsters. Ik schreef er een tijdje geleden al een blog over. Ook kregen de koekjes een plekje in het Monsterlijk Gezonde Cadeaupakket. Onlangs kwamen er drie nieuwe producten van Little Monsters op de markt: chocolade/bietenkoekjes, paprika chips en naturel chips. In deze blog richten we ons voornamelijk op de chips: hoe zouden ze smaken? En zijn ze gezonder dan andere merken? We namen de proef op de som en proefden natuurlijk ook de chocolade/bietenkoekjes even voor je!

Naturel Chips Little Monsters

Grutjes’ feitjes

Ingredië​nten naturel chips 
Halfbewerkte aardappel* (aardappelmeel* 67,6%, rijst* 16,4%, aardappelzetmeel* 11,5%, zout, kurkuma*), zonnebloemolie*, zout. 
*afkomstig van de biologische landbouw  

Voedingswaarde naturel chips per 40 gram*

  Little Monsters naturel    
energie 142 kcal    
vetten 2 g    
waarvan verzadigde vetzuren 0,5 g    
koolhydraten 28,1 g    
waarvan suikers 0,5 g    
vezels  1,2 g    
eiwitten 2,5 g    
zout 0,6 g    

*40 gram is de grootte van de zak Little Monsters chips. 
**de paprikachips wijken niet veel af in ingredië​nten en voedingswaarde.

Adviesprijs

Vanaf €1,99 per zak van 40 gram 

Verkooppunten
Beide smaken zijn verkrijgbaar via de webshop van Little Monsters (Belgiё). 
De naturel variant is verkrijgbaar via Okae for Kids (Nederland). 

Hoe ziet het eruit?
Indy: "Ik vind de chipszak er heel leuk uitzien! In de winkel zou ik deze snel kiezen, denk ik."
Verder zien we op de zak staan dat de chips allergenen vrij zijn en dat ze groenten bevatten. Natuurlijk is aardappel een groente, maar ik vind deze claim wel enigszins misleidend, want uiteindelijk zijn vrijwel alle chips natuurlijk van aardappel gemaakt! 

En hoe zien de chips er zelf uit?
Indy: "De chips zien er anders uit dan 'gewone' chips. Ze zijn veel luchtiger en lijken ook wel een beetje op kleine, dunne maïswafeltjes. Wat me ook opvalt, is dat ze allemaal hetzelfde formaat hebben." 

Little Monsters Chips

Proeven maar! We beginnen met de naturel chips... 
Indy: "Oe, lekker zout! En krokant, maar minder breekbaar dan 'gewone' chips. Je kunt er makkelijk een hapje van nemen. Verder proef ik niet zoveel, geloof ik. Maar ik vind aan 'gewone' chips ook nooit zoveel smaak zitten. Ik vind ze net zo lekker en van mij krijgen ze een 7,8!"

Netjes! Maar je kunt natuurlijk niet wachten om de paprikasmaak te proeven?
Indy: "Mag ik?"

Yes!
"Mmm... deze vind ik heel lekker! Ze hebben dezelfde structuur als de naturel chips, maar meer smaak. Ik vind ze wel een beetje pittig en de smaak doet me een beetje aan ketchup denken. Een 8! Mag ik nog een handje?"    

Paprika Chips Little Monsters

Grutjes' kritische blik 
Het is duidelijk dat je Indy blij maakt met deze chips, maar zijn ze echt zoveel 'gezonder' dan de 'gewone' variant? Daarvoor zette ik drie varianten van chips op een rijtje: 

  Little Monsters naturel Lay's Naturel Lay's Oven Baked Naturel
energie 142 kcal 203 kcal 176,8 kcal
vetten 2 g 12 g 5,2 g
waarvan verzadigde vetzuren 0,5 g 1,28 g 0,6 g
koolhydraten 28,1 g 21,2 g 29,2 g
waarvan suikers 0,5 g 0,2 g 2,1 g
vezels  1,2 g 1,7 g 2,5 g
eiwitten 2,5 g 2,4 g 2,4 g
zout 0,6 g 0,4 g 0,3 g


Wat meteen opvalt is dat de Little Monsters Chips veel lager zijn in vetten dan de Lay's Naturel Chips: ruim 83%! De claim die Little Monsters op de zak maakt (-80% vet) is dan ook terecht. Dit komt omdat ze in de oven gebakken zijn en niet gefrituurd. Vandaar dat ik ook de Lay's Oven Baked Chips ernaast heb gezet. Hoewel deze een stuk lager zijn in vetten, 'wint' Little Monsters hier ook nog duidelijk van.

Ook in kcal pakt Little Monsters positief uit. Bovendien zijn de chips erg luchtig en dus licht van gewicht. Waar er normaal gerekend wordt met een portiegrootte van 30 gram chips, is dat in het geval van de Little Monsters Chips bijna de hele zak! Een kleinere portiegrootte voldoet hier dus prima. 

De hoeveelheid zout is wel wat hoger, en dat proef je ook. Dit had wat ons betreft net wat minder gemogen.  
De paprikachips zijn bij Indy favoriet. Voor jongere kinderen zou ik de naturel chips aanraden, want ik vond de paprikachips zelfs wat pittig! 

Het eindoordeel 
Vind je het, net als wij, lekker om afentoe te snacken? Dan zouden wij de Little Monsters Chips zeker aanraden. Ze zijn een stuk lager in vetten dan 'gewone' chips en lekker luchtig. Met 20 gram chips heb je al een aardige portie. Team naturel (ik!) of team paprika (Indy) blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar voor jonge kinderen zou ik zeker voor naturel gaan in verband met het pepertje in de paprika chips.

Professor Grutjes

Bijna vergeten! Hoe smaken de chocolade/bietenkoekjes?
Indy: "Lekker! Er zitten stukjes chocolade in en dat proef je. Ik vind dit tot nu toe de lekkerste smaak van de Little Monsters koekjes. Wel jammer dat er bij deze variant geen stickers in het doosje zitten, die vond ik juist zo leuk!"

Chocoladekoekjes Little Monsters

Terug naar blog