Grutjes proeft Groentegoed

GroentegoedWat krijg je als je een chef en een marketeer, beide vader, bij elkaar zet? Nee, het is geen begin van een raadsel, het was het begin van Groentegoed! In 2018 bedachten chef Jeroen Schuurman en marketeer Albert van der Veen de gezonde smeersels boordevol groenten en zonder e-nummers. ​Dat klonk mij als muziek in de oren, want hoewel we thuis proberen minder brood te eten, kost het maken van bananenwafels, groentepannenkoekjes en andere gezonde alternatieven ook gewoon aardig wat tijd. Een bammetje op zijn tijd met gezond beleg is dus zeker welkom! Tijd om deze groentesmeersels eens onder de loep te nemen...

Groentegoed

Grutjes’ feitjes
Groentegoed komt in beleg en in toppings. Wij proefden de zeven smaken beleg:

  • Kikkererwt paprika
  • Kikkererwt naturel
  • Kikkererwt hennepzaad
  • Pompoen roomkaas 
  • Choco pastinaak
  • Zoete aardappel curry madras
  • Tomaat americain

Deze smeersels bestaan voor minimaal 49% uit groenten (zoals de pompoen roomkaas) en sommige smaken tikken zelfs de 84% bijna aan, zoals de choco pastinaak. Groentegoed heeft alvast de goedkeuring van onze grote vriend Frans Fladder, want de meeste smeersels hebben minder dan vijf ingrediёnten. Naast de groenten bestaan de smeersels veelal uit kruiden en raapzaadolie. Hoewel raapzaadolie nog steeds omega 6 bevat, is het een gezonder alternatief dan zonnebloemolie, een olie die maar liefst drie keer zoveel van dit onstekingsbevorderende stofje bevat. Bovendien is het een onverzadigd vet, gunstig voor hart en vaten! 

De proeverij​
Genoeg gekletst: tijd om te gaan proeven! Uiteraard kreeg ik hiervoor weer assistentie van Indy (10), die haar zinnen al gezet had op de choco pastinaak.

Groentegoed proeverij

Alle smeersels werden uitvoerig getest: dat betekent kijken, ruiken en proeven! 
Waar ruikt de choco pastinaak naar, Indy? 
"Mmm... chocolade!"

Ruiken

En dippen maar! Deze volkoren dipstokjes (te vinden bij de Italiaanse producten in de supermarkt), vind ik ideaal om nieuwe dingen te laten proeven. Vaak is een hele cracker of boterham besmeren met een nieuw smeersel toch wat intimiderend, maar met deze stokjes kunnen kinderen zelf de hoeveelheid bepalen en bovendien: het is anders, dus meteen ook wel interessant en leuk om uit te proberen! 

Tip:
Ik geef Indy in haar lunchtrommel regelmatig dipstokjes mee en een lekkere en gezonde dip.

Proeven maar

Top 3
Oké, dan is het nu tijd voor de resultaten!
Dit is Indy's top 3 en ik ben het eigenlijk wel met haar eens, hoewel ik zelf ook erg fan ben van de Pompoen Roomkaas (heerlijk romig en fris) én de Kikkererwt naturel (serieus de lekkerste hummus die ik ooit geproefd heb!). 

1. Zoete aardappel curry madras
Met een 8,5 staat de Zoete aardappel curry madras op 1!
Het smeersel bestaat voor maar liefst 79% uit zoete aardappel en bevat verder raapzaadolie, citroensap en curry madras kruiden. 
"Dit smaakt net als een Indiase curry!" En dat ben ik helemaal met haar eens. Een Indiaas gerecht in een potje! En nu is Indy gek op Oosterse gerechten, dus voor mij was het niet zo'n verrassing dat deze op nummer 1 belandde. Maar ook voor kinderen die misschien wat minder aan deze smaken gewend zijn, verwacht ik dat het smeersel mild genoeg van smaak is. Deze gaat voortaan mee als dip in de lunchtrommel

Zoete aardappelcurry madras

2. Tomaat americain  
De Tomaat americain heeft eigenlijk een gedeelde eerste plaats, want ook deze kreeg een 8,5 van Indy. 
Hij bestaat voor 70% uit groenten: gedroogde Hollandse tomaat, wortel en ui. Daarnaast zijn er raapzaadolie, water, gepasteuriseerd scharrel eigeel en kruiden toegevoegd.
De smaak is friszuur en deed Indy denken aan tomatensoep (waar ze gek op is!). Het is een wat meer neutrale smaak voor kinderen dan de Zoete aardappel curry madras en wij vinden hem ook heerlijk op een cracker. 

Tomaat Americain

3. Kikkererwt paprika
Dit was voor mij een grote verrassing, want Indy houdt niet van kikkerwten! Toch kreeg de Kikkererwt paprika een dikke 8 van haar. Hij is lekker zoet en de smaak doet inderdaad niet echt denken aan hummus. Toch zit er 48% kikkererwt in! Daarnaast bevat het 24% geroosterde paprika, sesam pasta, raapzaadolie, citroensap en kruiden.

Kikkererwt paprika

En hoe is het nu afgelopen met de choco pastinaak, vraag je je misschien af? 
Hier was Indy minder fan van. Ik vermoed omdat ze een Nutella smaak had verwacht en dat is met 83,5% pastinaak misschien niet heel realistisch! Toch scoorde hij nog een ruime voldoende met een 6,5. 

Kidsproof
En dan nu de hamvraag: is Groentegoed Kidsproof? Indy?
"Ja! Ik vind eigenlijk alle smeersels lekker."
Echt? Ik kijk haar aan.
"Oké, de Kikkererwt naturel en Kikkererwt hennepzaad misschien niet, maar ik lust gewoon geen hummus."
Nou vooruit dan!
"En ik vond altijd dat we thuis maar weinig dingen hadden voor op brood, dus ik ben hier wel heel blij mee!"

Het eindoordeel 
Ken je dat? Je koopt iets waarvan je zeker weet dat je zoon/dochter het lekker gaat vinden, maar bij thuiskomst blijkt dat ze het maar vreemd vinden smaken. Dat overkomt mij regelmatig als ik weer eens nieuw gezond beleg uitprobeer. Buiten de chocopasta van No Sugar Daddies en sommige notenpasta's, zijn er nog niet veel smeersels door de commissie gekomen! 
Tot nu! En niet één, maar wel vijf smaken haalden de eindstreep. En dat zonder e-nummers en suiker. Ik kan niet anders dan een dikke 9 uitdelen aan Groentegoed. Goed gedaan, mannen!

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de smeersels van Groentegoed? Via deze link krijg je bij Crisp een gratis bakje Tomaat Americain en €15,- shoptegoed!

Professor Grutjes

Terug naar blog