Grutjes proeft Chokbites

Chokbites"Wow, wat zijn dat voor mooie gebakjes?"  Het water liep me in de mond, toen ik in de koeling van Liek in Eindhoven keek. "Dat zijn Chokbites, ken je die niet?" antwoordde Angelique, de eigenaresse van de versmarkt Liek. Ik kende Chokbites inderdaad nog niet, maar daar zou snel verandering in komen. Ik besloot een mix van smaken (de 'one bite mix box') mee naar huis te nemen, maar niet alle Chokbites hebben het tot thuis gered! Nieuwsgierig naar al dat lekkers besloot ik Chokbites te volgen op social media. Een bedrijf, dat, zo bleek later, zelfs in mijn eigen woonplaats Veldhoven gevestigd is. Toen ik las dat ze in de zomer maandelijks een proeverij organiseren, twijfelde ik geen minuut: daar moest ik bij zijn!

Chokbites - One Bite Mix Box

Grutjes’ feitjes
Het is alweer acht jaar geleden dat Fleur besloot dat het anders moest: lekker eten kon echt gezonder! Het begin van een mooie reis en het begin van haar bedrijf Chokbites waarbij puur, eerlijk en echt het uitgangspunt is. De feitjes van Chokbites op een rijtje:  

  • 100% vegan.
  • Onbewerkte ingrediёnten, vrij van toevoegingen, conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen.
  • Zonder gluten, tarwe, suiker & soja.
  • Gezoet met (biologisch) fruit, zoveel mogelijk rechtstreeks van de boer.
  • Verstopte (biologische) groenten.
  • Een zo laag mogelijke carbon footprint: herbruikbare en/of volledig afbreekbare verpakkingen en geen gebruik van dierlijke producten.

De proeverij
Op een woensdagmiddag in augustus was het dan zover: tijd voor de proeverij. De Chokbites die ik eerder geproefd had vond ik heerlijk, maar niet alleen was ik nieuwsgierig naar de andere smaken, ik was vooral ook benieuwd hoe kidsproof Chokbites zijn. Dus natuurlijk was Indy ook van de partij! 

Het was een regenachtige dag, maar dat kon de pret niet drukken. Een lange tafel stond klaar onder een overkapping aan een gezellig ingericht pleintje. Op de bar waren lekkere drankjes klaargezet: gefilterd water met natuurlijke smaakjes en verschillende theesoorten. 

Chokbites - ontvangst

We neusden even in de vitrine...
"Ja, dit gaan jullie allemaal proeven vandaag!" lachte Fleur. Indy's ogen lichtten op: "Dit allemaal?!"
We konden niet wachten.

Chokbites - Fleur

Love at first bite
Het was tijd voor de eerste bite. "Indy, even wachten, ik wil een foto maken."

Testpanel Chokbites - Indy

Tja, zo ging dat dus de hele tijd... Dus een goede foto van Indy mét bite, heb ik helaas niet. Maar dat is een goed teken, zullen we maar denken, haha! 

De eerste indruk was dan ook een heel goede, ook die van Indy. De bites zagen er erg smakelijk uit, zoals deze Ginger carrot, een 'wortel no-cheese cake' die we beide erg lekker vonden. 

Chokbites - Hoe ziet het eruit

Er stonden heel wat bites op het programma, maar gelukkig was alles bitesize en hebben zowel ik als Indy alles kunnen proberen. Kleine tip: van tevoren niet lunchen!

From bean to bar 
Bij iedere bite vertelde Fleur uitgebreid over haar inspiratie (wist je dat veel van haar gebak geïnspireerd is door de mensen die ze ontmoet heeft?), de ingrediёnten en de voedingswaarde van het gebak. Dat er veel tijd en aandacht aan de producten besteed is, is overduidelijk. Alleen de beste ingrediёnten gaan in de Chokbites en alles wordt zo verwerkt zodat zoveel mogelijk goede stofjes (vitaminen, mineralen en spoorelementen) behouden blijven.

Zelfs de chocolade is zelfgemaakt. From bean to bar zoals Fleur het zelf noemt. Hoewel het een tijdrovend proces is om zelf chocolade te maken, is het de moeite waard. In de industrie wordt cacaoboter bijvoorbeeld meestal geraffineerd, waarbij ze de boter ontgeuren en bleken. En zoals vaker geldt: hoe geraffineerder, hoe minder gezond. 

Top 3
Oh, wat was het lekker allemaal en dat met onverwachte ingrediёnten, zoals spinazie, algen en moerbeien. Het was moeilijk kiezen, maar hier komt onze top 3:

1. De Sticky Peanut 

Chokbites - Sticky Peanut

Tja, wat kunnen we zeggen: deze is echt overheerlijk! Zacht, crunchy, zoutig, zoet, het heeft het allemaal! Een soort gezonde snickers, maar dan beter. Met ingrediёnten als dadels, haver, rauwe cacaopoeder en natuurlijk pinda's. Indy en ik waren het direct eens over deze nummer 1. 

2. White Choco Raspberry  

Chokbites - White choco raspberry

Deze bite is heerlijk romig (dankzij de cashew, zo leerden we) en heeft een echt pure frambozensmaak (niets zo jammer als artificiële fruitsmaakjes, wat mij betreft). Een combinatie van zoet en zuur, om te smullen! 

3. Double Choc Brownie 

Chokbites - Brownie

Indy en ik zijn echte chocoladeliefhebbers en Fleur gelukkig ook! Dat een belangrijk ingrediënt van deze brownie pompoen is, hadden we nooit geraden. Hij is smeuïg, vol van smaak en afgetopt met een romige ganache. 

Voor de kritische eter 
Deze proeverij is zeker kidsproof: Indy heeft net zo genoten als ik van dit smakenfestijn. Nu is zij natuurlijk al wel wat gewend als het gaat om pure smaken en ik kan me voorstellen dat sommige kinderen minder avontuurlijk zijn op dit gebied. Juist voor deze kinderen zou ik een proeverij als deze aanraden om kennis te maken met Chokbites. Door de enthousiaste uitleg van Fleur over de ingrediënten en al het goede dat voeding voor je lichaam kan doen, de gezellige ambiance en de mooie presentatie, durven kinderen sneller te proeven dan dat ze dat thuis zullen doen en ik weet zeker dat ze ervan zullen genieten! 

Het eindoordeel 
Dat ik enthousiast ben over Chokbites, is wel duidelijk! Maar nog enthousiaster ben ik over het format van de proeverij. Het is een mooie, laagdrempelige manier om kinderen te laten kennismaken met nieuwe smaken en te leren over het belang het voeden in plaats van vullen van je lichaam. Iets waar professor Grutjes natuurlijk erg blij van wordt!

Professor Grutjes

Terug naar blog