Grutjes leest Tafelklets

Tafelklets

Grutjes’ feitjes

Type boek Invulboek
Auteur Michal Janssen
Grafisch ontwerp  Juliette Verberne & Patricia Ruis
Leeftijdscategorie   Van 4 tot 99 jaar 
Aantal pagina's  95
Adviesprijs  €14,95

Shoppen

Grutjes’ eerste indruk
Wij zijn thuis al jaren fan van de Slaapklets-boeken van Gezinnig. Lekker kletsen voor het slapengaan, samen de dag doornemen en gekke opdrachtjes doen om het hoofd tot rust te brengen. Toen ik zag dat er ook een Tafelklets-boek was uitgekomen, wilde ik daar natuurlijk het fijne van weten! 

Tafelklets heeft dezelfde uitstraling en opzet als de Slaapklets-boeken: een stevige, vrolijke kaft en een kleurrijke binnenkant die uitnodigt om te worden beschreven. Iedere tafelgenoot krijgt een eigen kleurtje en mag een aantal vragen beantwoorden. De vragen gaan bijvoorbeeld over:

  • Hoe je je voelt: wat is jouw humeur? Hoe vol is jouw hoofd?
  • Hoe je dag is geweest: hoe actief was jij vandaag? Welke duim geef jij de dag?
  • Het eten: hoeveel pluimen geef jij de kok? Hoe mooi ziet het eten eruit?
  • En de sfeer aan tafel.  

Ook heeft elke pagina een opdracht die alle tafelgenoten kunnen uitvoeren, zoals waar of niet waar-vragen ('In een pakje Wicky zitten 2 klontjes suiker: waar of niet waar?'), interview je tafelgenoten of een cursus tafelmanieren, die ik Frans Fladder meteen onder zijn neus heb geduwd!

Tot slot mag je op iedere pagina zelf iets invullen, zoals: het menu van de dag, een leuke uitspraak, wat wil je morgen eten of een berichtje voor iemand die later eet. 

Tafelklets

Zelluf doen!
Voor kinderen gaat iets vaak pas leven als ze het zelf mogen doen. Nu is dat voor de meeste lezers van mijn geheime dagboek vast niet zo'n probleem, maar lukt het eventuele jongere broertjes of zusjes ook? Ik denk van wel. In Tafelklets wordt veel gebruik gemaakt van ondersteunende pictogrammen en is het beantwoorden van een vraag vaak een kwestie van een kruisje zetten bij het juiste pictogram. Leuk om iedereen al van jongs af aan echt te kunnen betrekken!

Fijne mix
De vragen en opdrachten zijn een fijne mix tussen een terugblik op de dag en leuke vragen en opdrachten rondom het eten. De focus ligt op de gezelligheid aan tafel en dat stimuleert eten indirect natuurlijk vanzelf! 

Tafelklets

Grutjes’ favoriete pagina
Mijn favoriete pagina's zijn de groenterapporten achterin. Het stimuleert om verschillende groenten meerdere keren te proeven en te beoordelen hoe je smaak verandert. Elke eter heeft hiervoor zijn of haar eigen pagina. 
Een andere leuke opdracht vond ik de Eetbingo: wie heeft de meeste kleurtjes gegeten vandaag en heeft bingo?

Groenterapport

Grutjes’ kritische blik
Het mag wel duidelijk zijn dat ik groot fan ben van Tafelklets! Als ik dan toch een kritisch puntje moet noemen, dan is het dat er maar vier proefmomenten in het groenterapport staan. Het duurt soms wel 10, 15 of 20 keer totdat je een smaak gaat waarderen. Verder mis ik hier groentes als pompoen en pastinaak, maar deze kun je zelf eventueel toevoegen onderaan het lijstje. 

Grutjes’ rapportcijfer
Wat een heerlijk boek! Met moeilijke eters kan het soms best lastig zijn om de sfeer aan tafel gezellig te houden, maar dit boek gaat je daar zeker bij helpen. Wat mij betreft krijgt Tafelklets een dikke 9!
Ben je nu ook zo nieuwsgierig naar dit heerlijke kletsboek? Je vindt hier een mooie combideal met mijn geheime dagboek over gezonde voeding!
En psst... wist je dat je hier leuke gratis boterhambriefjes van Gezinnig kunt downloaden? 
Professor Grutjes

Terug naar blog