Grutjes leest Smaakspoken

Smaakspoken

Grutjes’ feitjes

Type boek Leesboek
Auteur Daan Faber
Illustrator  José Luis García Lechner
Leeftijdscategorie   Vanaf 6 jaar 
Aantal pagina's  85
Adviesprijs  €15,99

Shoppen

https://www.okaeforkids.nl/product-page/smaakspoken-het-geheim-van-de-zeven-smaken


Grutjes’ eerste indruk
Kinderen iets leren proeven is een hele uitdaging, weet ook professor Grutjes uit ervaring! En dat terwijl het zo belangrijk is: onderzoek toont aan dat kinderen soms wel vijftien keer moeten worden blootgesteld aan een voedingsmiddel voordat het wordt vertrouwd. Daarna duurt het soms nog tien tot vijftien keer voordat kinderen iets echt lekker vinden. Toen professor Grutjes zag dat er een boek speciaal aan smaken gewijd was, kon hij daarom niet wachten... 

Smaakspoken omslag

Een eerste blik in het boek stelt niet teleur: een boek bomvol kleur, maar toch rustig van opzet. De recensies op de omslag beloven veel goeds:
'Het kinderboek dat mijn kinderen wél aan het proeven heeft gekregen. Dat is mij tien jaar lang niet gelukt.'
- Jochem Myer

'Een verrukkelijk mooi boek dat zelfs ik (nooit volwassen geworden) heb verslonden.'
- Yvette van Boven

Het verhaal
Puck is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder leven ze er nu met zijn tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jonge, want 'goed proeven moet je leren'. 

Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren - zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet - ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken? 

Smaakspoken spread

Om te watertanden 
De culinaire achtergrond van schrijver Daan Faber (www.misterkitchen.com) spat van de bladzijden af: van de geuren uit Maro's keuken tot de smaken die Puck leert kennen, de beschrijving is om te watertanden. Maar bij een beschrijving van de smaken blijft het niet, de hoofdstukken zitten bomvol informatie over het gebruik van de verschillende smaken: 
'Wie houdt er niet van zout? Dat doen we omdat ons lichaam het nodig heeft, wij kunnen niet zonder. Het is dé smaak die sommige smaken wegdrukt en andere juist versterkt.' 'Zelfs zoet wordt zoeter door een snufje zout,' gaat Jeju onverstoorbaardoor. 'Probeer maar eens een snufje op een rijpe tomaat, in het deeg van een taart of op een stukje chocolade. Zout is wit goud.'

Een traantje wegpinken
Maar wie denkt dat het bij een boek over smaken blijft, heeft het mis. Het gemis van Pucks moeder en de manier waarop vader en dochter hiermee omgaan, vormt een rode draad door het boek. Professor Grutjes begrijpt dan ook goed, waarom de makers het boek een leeftijdsclassificatie van 6 tot 106 jaar hebben gegeven!

Grutjes’ kritische blik
Kinderen van 6 of 7 jaar zullen nog niet alles van het boek begrijpen, terwijl het natuurlijk geweldig zou zijn als je deze doelgroep al goed aan het proeven kunt krijgen! Met het voorlezen en wat uitleg van papa of mama, komt dat ongetwijfeld goed. Als professor Grutjes écht kritisch moet zijn, zou hij het boek vooral aanraden voor kinderen vanaf 9 jaar. 

​Grutjes’ favoriete pagina
Achterin het boek staan alle smaakspoken en de belangrijkste eigenschappen van de zeven smaken nog eens opgesomd. Een mooi en handig overzicht van alle informatie die verweven zit in de hoofstukken. 

Smaakspoken

Grutjes’ rapportcijfer
"Het boek heeft mijn verwachtingen overtroffen. Niet alleen wordt je geprikkeld om nieuwe smaken en smaakcombinaties te proberen, het is ook nog eens een prachtig verhaal over de relatie tussen vader en dochter. Een dikke 9, voor Smaakpoken!"

Professor Grutjes

Terug naar blog