Grutjes leest Pretpark de poepfabriek

Pretpark de poepfabriekGrutjes’ feitjes

Type boek Leesboek
Auteur Marja Baseler & Annemarie van den Brink
Illustrator  Tjarko van der Pol
Leeftijdscategorie   Vanaf 6 jaar 
Aantal pagina's  45
Adviesprijs  €12,99

Shoppen

https://www.boekenwereld.com/marja-baseler-pretpark-de-poepfabriek-9789024597666 


Grutjes’ eerste indruk
Wat stond mevrouw Windjes te stuiteren toen ze hoorde dat dit boek op de deurmat zou vallen. Een boek over haar favoriete onderwerp: poep(eltjes)! De titel is natuurlijk al een feestje en naar de omslag blijf je maar kijken. Illustrator Tjarko van der Pol heeft er zoveel kleine grapjes in verstopt, zoals het 'monument voor alle drollen die zijn weggespoeld' en de yogales waarbij iedereen alles letterlijk 'laat gaan'. Sla je het boek open, dan zie je dat zelfs aan de schutbladen veel aandacht is besteed: tientallen soorten poep sieren de bladen. Van een schijtlijsterflats tot loldrollen, je kijkt je ogen uit. 

Schutbladen

Stiekem leren 
Het zal je niet verbazen dat ik houd van boeken waarin je leert zonder dat je het door hebt! Net als in mijn geheime dagboek, leer je in Pretpark de poepfabriek via een grappig verhaal dat kinderen van kaft tot kaft zullen willen lezen. Door de rijke context zullen ze de informatie ook veel beter onthouden. In het verhaal loop je samen met Pollie en Pim door de poepfabriek (het lichaam) en leer je alles over de werking van de spijsvertering. Op iedere pagina staat er een vraag waarvan je het antwoord op kunt zoeken in het poepdossier achterin het boek. Ik word natuurlijk heel blij van vragen als deze:

Poepdossier

En het bijbehorende antwoord:

Poepdossier 2

Over wormpjes en lekkere trek
In de basis gaat het boek over de spijsvertering en de weg die het eten aflegt van je mond tot de drol in de wc. Maar het boek bevat daarnaast nog erg veel uitstapjes naar andere belangrijke onderwerpen, zoals: wormpjes, het verschil tussen honger en trek en waarom bewegen zo gezond is.

Van zoekplaatje tot poepquiz
Over alles is heel goed nagedacht. Zo vind ik details als de hond die op iedere pagina verstopt is, echt geweldig. Het maakt dat ook na het lezen van het verhaal, het leuk is om het boek nog eens open te slaan. Ook is het leuk om dit soort dingen juist met een kleiner broertje of zusje te doen. 
De grote poepquiz en de poepgoed-vragen zorgen ervoor dat kinderen het verhaal ook op zichzelf betrekken en nadenken over hun eigen poepfabriekje. 

​Grutjes’ favoriete pagina
De illustraties maken echt dit boek. Ze zijn ontzettend gedetailleerd en ook Indy, die altijd kritisch meeleest, kon er smakelijk om lachen. Mijn favoriete pagina is dan ook de grote pretpark de poepfabriek spread aan het einde van het boek waarin je van mond tot kont ziet welke weg je eten aflegt in de poepfabriek. 

Pretpark de poepfabriek spread

Grutjes’ kritische blik
Als er van een boek meer dan 150.000 exemplaren verkocht zijn en het de hele wereld over gaat (vertaald in onder andere het Duits, Japans en Chinees), dan is het gewoon een geniaal boek. Kritisch zijn is dan ook heel lastig! Als ik één ding moet bedenken, dan is het dat het uiterlijk me een beetje in de war bracht. Het boek heeft het formaat en de uitstraling van een prentenboek en hoewel er natuurlijk niks grappigers is dan poep voor peuters en kleuters, is het verhaal voor hen nog wel echt te moelijk. Inhoudelijk is het boek beter geschikt voor kinderen van een jaar of 6-7. Dat is ook de leeftijdscategorie die de uitgever zelf adviseert en ach, zelfs volwassenen vinden het vaak nog leuk om door een prentenboek te bladeren dus dat vinden die 6-7-jarigen vast ook niet erg! 

Grutjes’ rapportcijfer
Wat een ontzettend veelzijdig boek! Een grappig verhaal, aangevuld met oneindig veel extra's. Van zoekplaatjes tot een poepdossier gevuld met weetjes. Een boek dat wat mij betreft in iedere schoolbibliotheek beschikbaar zou moeten zijn. Een dik verdiende 8,5

Professor Grutjes

Terug naar blog