Grutjes kookt uit Van kleine spruit tot toffe peer

Van kleine spruit tot toffe peerCulinaire duizendpoot Gees van Asperen ontwikkelde voor magazines al vele recepturen, verzorgt de foodstyling van o.a. Margriet en organiseert uiteenlopende workshops en trainingen. Daarnaast heeft ze het tot haar missie gemaakt om kersverse ouders te helpen om het eten van groenten en fruit vanzelfsprekend te maken binnen het gezin. Hiervoor bracht ze haar eigen kook-, kijk-, en doeboek uit: 'Van kleine spruit tot toffe peer'. Een kookboek voor elke (nieuwe) ouder met recepten voor het hele gezin. Professor Grutjes probeerde de pasta met avocadosaus en zalm uit.

Grutjes kookt pasta met avocadosaus en zalm

Grutjes' eerste indruk
Van de schutbladen werd professor Grutjes al vrolijk: de kleine spruitjes en toffe peren die de schutbladen sieren, werden getekend door de zevenjarige Wyatt. Wat een feestje!
Ook wordt al snel duidelijk waarom Gees haar boek een kook-, kijk-, en doeboek noemt. Naast de vele recepten en kleurrijke foto's, vind je er voedingstips voor baby tot basisschool kind in en inspireert Gees je om eens andere dingen met groenten en fruit te doen. Zo laat ze zien hoe je kunt stempelen met aardappel en biet en maakt ze lipgloss van gevriesdroogde frambozen en kokosolie. Professor Grutjes is voorlopig dus nog niet uitgekeken op dit boek. Maar nu eerst aan de bak...

Ingrediё​nten (2 volwassenen en 1-2 kinderen)

  • 2 courgettes (ca. 500 g), uiteinden verwijderd
  • 200 g volkorenspaghetti
  • 2 el olijfolie voor het bakken/braden
  • 2 stuks (ca. 300 g) verse zalmfilet met huid
  • 1 bosjes (15 g) basilicum
  • 1 eetrijpe avocado, geschild en pit verwijderd

Grutjes kookt pasta met avocadosaus en zalm

Recept

  1. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Snijd met behulp van een juliennesnijder spaghettislierten van de courgette en snijd het binnenste gedeelte van de courgette (ca. 250 g) in kleine blokjes. Voeg de volkorenspaghetti bij het kokende water. Hang een vergiet boven de pan, doe er de courgetteblokjes in en dek af met een deksel. Kook en stoom de volkorenspaghetti en de courgetteblokjes in 9-12 minuten beetgaar.
  2. Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak de zalmfilets eerst circa 4 minuten op de huid. Keer om en bak nog kort tot de zalm van buiten gaar en vanbinnen nog een klein beetje glazig is. Neem uit de pan en zet het vuur uit. Roer de courgettespaghetti door het bakvet van de zalm voor extra smaak.
  3. Giet de volkorenspaghetti af. Doe het basilicum (houd een handje blaadjes apart voor de garnering), het vruchtvlees van de avocado en de gestoomde courgetteblokjes in een keukenmachine en pureer tot een egale saus. (Tot hier is de saus ook geschikt als babyhapje; houd eventueel een portie apart.) Meng de saus door de volkorenspaghetti, warm nog even door en breng op smaak met gemalen peper. Voeg de courgettespaghetti toe. Strooi voor jezelf een klein beetje zout over de gebakken zalm, serveer bij de spaghetti en garneer met wat achtergehouden basilicum. 

Let op
Zalm is het lekkerst supervers en vanbinnen nog een heel klein beetje glazig. Maar voor zwangeren en kleine kinderen is iets meer doorbakken zalm aan te raden.

Variatie
Neem voor een vegetarische variant 60 g gemalen Parmezaanse kaas in plaats van de zalm. Je hoeft dan geen extra zout toe te voegen. 

Zwanger
De goede vetten uit zowel de zalm als de avocado zijn een mooie aanvulling op je dieet tijdens de zwangerschap. 

De supersoepjestest
Als je Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie gelezen hebt, dan ken je de geheimen van het supersoepje voor de mens... Doorstaat dit de recept de supersoepjestest? 

Puur natuur
Volgens Frans Fladder (oermens in hart en nieren) is het belangrijk om producten te kopen die minder dan vijf ingrediёnten bevatten. In deze pasta zitten pure ingrediёnten met vrijwel geen toevoegingen: Frans zal trots op me zijn.

Kleur
Wilma Windjes zegt altijd dat ik zoveel mogelijk kleurtjes moet eten voor de nodige vitaminen en mineralen: in dit recept telde ik er drie. Hmm... misschien de volgende keer een paar friszoete cherrytomaatjes toevoegen? 

Vetten, koolhydraten en eiwitten
En dan de grote vraag: hoe zit het met de verhouding vetten, koolhydraten en eiwitten? 
Dit recept zit dankzij de zalm en avocado bomvol gezonde vetten. Bovendien is zalm erg eiwitrijk. Kies bij voorkeur wel voor wilde zalm, want die is een stuk voedzamer dan de gekweekte.
Voor een lekkere bite voegde professor Grutjes nog wat pijnboompitjes toe. Hoewel pijnboompitjes voornamelijk uit vetten bestaan, zijn ze daarnaast ook een bron van eiwitten.
De spaghetti zorgt voor de koolhydraten. Doordat het een volkorenvariant is, krijg je ook de nodige vezels binnen. Een mooie mix dus!

Grutjesproof
Toegegeven, professor Grutjes is niet de beste kok. Hoe 'Grutjes proof' is dit recept, kan zelfs hij het maken? 
Het gebruik van de juliennesnijder vergt nog wat oefening, maar... 

Grutjes kookt pasta met avocadosaus en zalm

Dit ziet er toch best wel lekker uit, al zeg ik het zelf! En, waar professor Grutjes zelf erg blij van wordt: het staat binnen een kwartiertje op tafel. Grutjesproof, dus! 

Kidsproof
En dan natuurlijk de ham-vraag: hoe kidsproof is het recept? Courgette is niet Indy's favoriete groente, maar doordat de pasta een mix is van volkorenspaghetti én courgette, ging de courgette er ongemerkt in. Ook de romige saus van courgette, avocado en basilicum was hier een succes.  

Ook nieuwsgierig naar dit heerlijk veelzijdige boek? Je shopt hem hier

Professor Grutjes

Terug naar blog