Grutjes kookt met het Kookspel

KookspelEten moet een feestje zijn, wat mij betreft! Geen druk aan tafel of 'je moet je bordje leegeten', maar een gezellig samenzijn met het gezin, familie of vrienden zorgt voor een positieve associatie met het eetmoment én zorgt ervoor dat kinderen zich veilig genoeg voelen om nieuwe dingen uit te proberen. 'Het Kookspel' klinkt als een spel dat aan dat eetfeestje bijdraagt. Of dat ook zo is, testte ik vandaag.

Grutjes' eerste indruk
Het spel is aantrekkelijk verpakt in een grote glazen pot met een gezellig gelukspoppetje (een kleine kok) om de hals. Hij misstaat zeker niet in de keuken en trekt door het poppetje meteen de aandacht van kinderen.
In de pot vind je een handleiding, dobbelstenen en drie soorten kaartjes: opdrachtenkaartjes, gespreksvragen en landenkaartjes. 

Aan de slag!

Hoe werkt het Kookspel

In de handleiding vind je dit overzichtelijke stappenplan. Nog voordat ik er erg in had, had Indy (10) het landenkaartje al gekozen.
De hints zijn duidelijk genoeg voor kinderen om het land te kunnen raden. Toch, Indy?
Hint 1: Dit land in Aziё​ bestaat uit meerdere eilanden 
Hint 2: Er wordt geschreven in tekens en symbolen
Hint 3: Eten doen ze hier met stokjes 
Jawel, ze koos meteen voor Japan!
We scanden de QR-code op het kaartje. Was het goed?

Grutjes' eerste indruk

Konnichiwa! Welkom in Japan
Jazeker! Je komt terecht op een kleurrijke pagina met allerlei weetjes over het land. Zo leerden we dat ze in Japan drie keer per dag warm eten en dat het ontbijt als de belangrijkste maaltijd wordt gezien. Maar ook dat het in Japan niet netjes is om op straat te eten. Jouw kennis over Japan kun je vervolgens testen in een quiz. 

Vervolgens vind je er recepten per leeftijdscategorie:

 • Lay's kleintjes: gerechtjes voor de allerkleinsten
 • Lay's challenge: een leuke challenge om Lay en haar keukenbrigade met het koken van een bepaald gerecht te verslaan
 • Lay's masterchef: een spel om je eigen recept te bedenken.

En een overzicht van allerlei lekkere recepten, inclusief recepten van foodbloggers. 
Als echt sushimonster, wist ik wel waar Indy's keuze op zou gaan vallen...
En jawel, het werd de sushiwrap!

Het voorbereiden kon beginnen. Of wacht, er moest nog iets gebeuren: er moest ook nog een opdrachtenkaartje getrokken worden! Op de opdrachtenkaartjes vind je leuke opdrachten voor tijdens het kook-, tafel- of afruimmoment. Nou Indy, zeg het maar, wat is onze opdracht?

Gespreksvragen

"Het verboden woord: spreek met elkaar een verboden woord af, de twee die het eerst het verboden woord zeggen zorgen samen voor het afruimen en afwassen." We maakten het onszelf niet makkelijk en kozen voor het verboden woordje ik...

It's a wrap!
Handen uit de mouwen: we gaan aan de slag.
Allereerst moest natuurlijk de Spotify-lijst met Japanse liedjes aangezet worden, onderdeel van Het Kookspel. Met hoge vrolijke Japanse deuntjes op de achtergrond (toegegeven, na 15 minuten vonden we het wel welletjes, haha!) zetten we alle ingrediё​nten klaar (4 porties*):

 • 4 wraps
 • 200 gram sushirijst
 • 1 el rijstazijn
 • 0,5 komkommer
 • 100 gram wortel julienne
 • 1 avocado
 • 4 el Japanse mayonaise
 • 2 stuks kipfilet (wij gebruikten zelf zalmfilet)
 • 1 el kipkruiden
 • 1 el olijfolie   

*Handigheidje: de app geeft je de mogelijkheid om het aantal porties aan te passen. De benodigde ingrediёnten worden hier meteen op aangepast.

Ingrediënten sushiwrap

De stappen:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden
 2. Kook de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking
 3. Snijd de kipfilet in reepjes en marineer deze met olijfolie en kipkruiden.
 4. Leg de kipreepjes op een bakplaat met bakpapier en bak de reepjes in 15 minuten gaar in de oven.
 5. Snijd ondertussen de komkommer en avocado in kleine reepjes.
 6. Leg vervolgens de wrap op een bord of snijplank en smeer op elke wrap de Japanse mayonaise. Doe daarover de rijst.
 7. Doe vervolgens een paar reepjes kip, komkommer, avocado en wortel erop. Leg het ongeveer 2 centimeter vanaf de kant waar je gaat rollen.
 8. Rol de wrap op en snijd de wrap doormidden. Je kan ook kleine sushireepjes maken.
 9. Serveer de wrap met een beetje Japanse mayonaise of sesamzaad.

Sushiwrap

Het beleggen is een serieus werkje... Maar het wordt nog lastiger als je tijdens het koken het woordje ik niet mag gebruiken. Met de tong uit de mond werden alle stappen opgevolgd en...
Tadaa! Het resultaat!

Smullen maar

Aan tafel!
De wraps werden lekker opgesmuld (papa, a.k.a. meneer Grutjes, was er ook bij, maar blijft liever uit beeld) en we bleven ons best doen om het woordje ik niet te gebruiken. Dat werd nog lastiger toen de gespreksvragen op tafel kwamen. Met vragen als:
Welke regel zou je thuis willen veranderen?
Waar was jij vandaag trots op? 

Was het eigenlijk niet te doen...

Samen lachen

En jawel... IK was als eerste af en moest afwassen!
Maar wat was het gezellig! De gespreksvragen deden een beetje denken aan de vragen die wij uit de Slaapklets-boeken van Gezinnig kennen. Een leuke manier om je dag samen door te nemen of gesprekken op gang te brengen. 

Grutjesproof
Helemaal Grutjesproof zijn de recepten niet. Het Kookspel richt zich dan ook niet specifiek op gezonde voeding, maar vooral op het samen koken, gezelligheid en het leren over andere culturen en eetgewoontes. En dat zijn natuurlijk al hele mooie doelen! Toch denk ik, dat met een paar kleine aanpassingen, het mes aan twee kanten zou kunnen snijden. Het Kookspel heeft namelijk wel alle ingrediёnten in zich voor een fijne sfeer aan tafel, waarin nieuwe en gezonde dingen gemakkelijker geproefd gaan worden. Door een paar kleine aanpassingen zijn de recepten ook een stuk gezonder te maken. In de sushiwraps kies je dan bijvoorbeeld voor volkorenwraps, minder sushirijst, meer groenten en minder Japanse mayonaise. Net zo gezellig, maar net iets gezonder!

Kidsproof
Grutjes wat een mooi spel! Het Kookspel is zeker kidsproof. In de recepten is rekening gehouden met verschillende leeftijden, zodat ook de allerkleinsten mee kunnen helpen. Verder zijn er leuke kleurplaten en placemats te downloaden om de avond nog meer aan te kleden. We hebben een hele gezellige avond gehad en hebben meteen een nieuw landenkaartje getrokken voor onze volgende kookavond!
Wil jij ook met Het Kookspel aan de slag? Je shopt 'm op de website van Het Kookspel.
Wil je het eerst uitproberen? Op deze website kun je gratis een land downloaden voor een gezellig avondje!

Professor Grutjes

Terug naar blog