Grutjes kookt met Groente Superhelden

GroentesuperheldenKen je het social media-account van Berber Pander al? Berber is voedingsdeskundige en richt zich in het bijzonder op kindervoeding en fit worden na de zwangerschap. Op haar account schittert haar dochtertje Madelon in de hoofdrol, die allerlei lekkers voor ontbijt, lunch en diner voorgeschoteld krijgt. Een fijn account voor de nodige kook- en bakinspiratie voor kids. Veel van haar succesrecepten heeft ze nu gebundeld in 'Groente Superhelden'. Dat het meer is dan alleen receptenkaarten, ontdekte ik deze week.

Grutjes' eerste indruk 
'Groente Superhelden' bestaat uit een kartonnendoosje met hierin 33 stevige, glossy kaarten. De kaarten hebben het formaat van een ansichtkaart en zijn vrolijk gekleurd in verschillende pasteltinten aan de voorzijde en met het logo en een zachtgroene kleur aan de achterzijde. 
Je ontvangt:

 • 16 kaarten met recepten gericht op het gebruik van 16 verschillende groenten. 
 • 16 kaarten met weetjes over de 16 groenten. 
 • 1 kaartje met spelregels 

De kaartjes en het doosje zijn van een stevig materiaal gemaakt. De afwerking van het doosje is wat ruw en had voor mij iets verfijnder gemogen. Maar ach, ik moet het eerste kind nog tegenkomen die dat belangrijk vindt! 

Groente Superhelden

Slimme combi 
Mijn oog valt meteen op het kaartje met de spelregels. 'Groente Superhelden' blijkt meer te zijn dan een verzameling van kidsproof recepten. Berber geeft hier zelf over aan: "Met 'Groente Superhelden' wil ik kinderen kennis laten maken met verschillende groenten, samen koken stimuleren én je kunt samen op een leuke manier met groenten bezig zijn door memory met de kaarten te spelen."

Groente Superhelden achterzijde

Spelregels memory (min. 2 spelers)

 • Leg alle 32 kaartjes met de achterkant omhoog op tafel (goed husselen!).
 • Zoek het juiste recept bij de juiste superheld.
 • Zijn alle duo's gevonden? Degene met de meeste kaartjes wint.

Een voorbeeld van zo'n duo is het receptenkaartje van Bella Bloemkool en het superheldenkaartje van Bella, met laagdrempelige informatie over de voordelen van het eten van deze superheld.

Groente Superhelden Memory

Grutjes, wat een slimme combi! We kennen de Tafelkaartjes van Sterk & Zoet al met veel 'Wist-je-datjes' over verschillende groenten en fruit en ook van het memoryspel 'Gaan met die banaan' van HÖNGRY ben ik fan, maar Berber combineert hier het beste van drie werelden: spel, weetjes én recepten.

Samen koken 
De kleurrijke kaarten stimuleren om samen in de keuken aan de slag te gaan. Berber geeft als tip om alle receptenkaartjes met de achterkant naar boven te leggen en er vervolgens blind eentje te pakken, zodat het een verrassing is wat er op het menu staat. Een leuk idee om niet altijd bij de 'veilige' smaken uit te komen. Een nadeel is wel dat de recepten variёren van tussendoortjes (zoals wortelcake), lunch (zoals zalm/spinaziemuffins) tot een hele avondmaaltijd (zoals roti met sperziebonen). Mocht je nog niets op de planning hebben staan, dan is dit zeker een leuke optie. De recepten zijn eenvoudig, waardoor kinderen (met het juiste keukengereedschap) goed kunnen helpen.
Indy (11) en ik trokken blind het kaartje van Pieter Prei en zo kwamen er preimuffins op het menu!

Preimuffins van Pieter Prei 

Ingrediёnten (voor ongeveer 12 muffins)

 • 4 eieren
 • 1 kleine prei (witte gedeelte)
 • 1 rode paprika
 • 1 tl per kruid: paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, gedroogde oregano en gedroogde basilicum
 • 80 gram kikkererwtenmeel
 • 3 teentjes knoflook
 • Geraspte kaas naar smaak (baby? zonder kaas)
 • 400 ml kokosmelk
 • Olijfolie om in te vetten  

Preimuffins

Recept

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Snijd de prei en paprika in kleine stukjes.
 3. Roer alle ingrediёnten door elkaar. 
  Dit ziet er niet heel smakelijk uit, maar het komt goed, geloof me!

  Preimuffins mengsel

 4. Vet een bakvorm voor muffins in. Ik ben zelf groot fan van de olijfoliespray van Bertolli (bijvoorbeeld ook voor oven groenten uit de oven!).

  Preimuffins invetten

 5. Giet het mengsel in de bakvorm. Wij gebruikten hiervoor een maatbeker en daardoor lukte het zonder morsen!

  Preimuffins bakvorm

 6. Zet in de oven voor 45 minuten. 

Preimuffins uit de oven

Tadaa! Ik zei toch dat het goed zou komen ;-) 
De preimuffins zijn lekker op smaak. Gebruik je wat minder kaas, dan adviseer ik wel wat zout toe te voegen. 
Dit formaatje is ook echt een aanrader: wij vriesten er een aantal individueel in, voor een voedzaam hapje in de lunchtrommel!

Grutjes' kritische blik 
Op de kaartjes staan leuke weetjes, zoals: 
Petra Pastinaak helpt je lichaam met het verwerken van afval. 
Maar niet alle weetjes zijn, wat mij betreft, even geslaagd, zoals: 
Petra Pastinaak is supersterk en ook altijd goedgehumeurd. 

Verder hebben alle kaartjes dezelfde achterzijde, zodat memory gespeeld kan worden. Toch is er bij sommige kaartjes een kleurverschil te zien. Dat is jammer, want de echt fanatieke memoryspeler, zou dit kunnen onthouden! 

Het eindoordeel
Met 'Groente Superhelden' heb je kidsproof recepten, leuke weetjes en een spel in één te pakken. De kaarten zijn handzaam en van goede kwaliteit. Wat ik leuk vind, is dat niet alleen de 'standaard' groenten terug te vinden zijn. Zo is er een kaartje van 'Vinnie Venkel' en ook 'Petra Pastinaak' is van de partij. Een paar details zouden bij een volgende druk misschien nog wat meer aandacht mogen hebben, maar het is uniek in zijn soort en absoluut een aanrader om groenten op een leuke manier onder de aandacht te brengen bij kids!

'Groente Superhelden' is verkrijgbaar in de webshop van Berber. Klik hier voor meer informatie.

Professor Grutjes

Tip
Mocht je aan de slag willen met gezonde voeding voor jouw kindje, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is het handboek 'Dat lust ik!' van Berber wat mij betreft een echte aanrader. In dit e-book is de basiskennis over voedingsstoffen, vitamine en mineralen gebundeld. Daarnaast vind je er standaard voedingsschema's per leeftijdscategorie, om je houvast te bieden, tips voor een goed eetmoment, spelletjes en natuurlijk ook een aantal lekkere recepten!

Dat lust ik

Terug naar blog