Tijdens de Gezondheidsbeurs in februari van dit jaar liep ik Ralph Moorman en Janneke Rutten tegen het lijf. Zij waren daar aanwezig voor hun merk, Ralph & Jane. Onder deze naam hebben ze tot nu toe twee type bakmixen uitgebracht: de Power Pancakemix en de (W)healthy Wondermix. Bakmixen die verzadiging beloven én waarmee je lekkere recepten in een handomdraai kunt maken. Daar wilde professor Grutjes natuurlijk meer van weten!
Grutjes' eerste indruk
Ralph Moorman kende ik al als autoriteit op het gebied van voeding en hormonen. Ook zijn we thuis fan van het desembrood dat hij samen met YAM ontwikkelde. Van Janneke weet ik inmiddels dat ze een drukbezette zakenvrouw én moeder is. Een combinatie die, zo weet ik zelf, afentoe best een pittige kan zijn!
Op de website van Ralph & Jane lees ik dat de producten ook echt een versmelting zijn van deze twee werelden: de producten voldoen aan de eisen van de allerfanatieksten 'Ralphen' en de meest drukbezette 'Janes'. De producten hebben een hoge 'gemaksfactor' maar zijn ook, en die combinatie zien we niet vaak, hoog in voedingswaarde:
"Ralph & Jane producten zullen meer voedingswaarde hebben, een betere verzadiging bieden, meer rekening houden met de meest voorkomende voedselovergevoeligheden (gluten, lactose en caseïne), de bloedsuiker niet te snel laten stijgen en een positiever effect op de darmflora geven dan de bestaande producten in dezelfde categorieёn."
Power Pancake Mix
Oké, maar over welke producten hebben we het dan? Laten we beginnen met de Power Pancake Mix. Op de verpakking staat dat je er elf tot dertien gezonde pannenkoeken mee kunt bakken.
De mix bestaat uit de volgende ingrediënten:
- Teff meel
- Bio boekweitmeel
- Bio groene bakbananenmeel
Voedingswaarde per 100 gram
Energie: 348,6 kcal
Vet: 2,1 g (waarvan verzadigde vetzuren 0,5 g)
Koolhydraten: 76,3 g (waarvan suikers 0,1 g)
Vezels: 18 g
Eiwitten: 10,5 g
Zout: 1,1 g
(W)healthy Wondermix
De (W)healthy Wondermix is vrijwel identiek aan de Power Pancakemix, met als enige verschil dat er spirulinapoeder aan toe is gevoegd. Op de verpakking staat dat je er elf tot dertien wraps, pannenkoeken of burgers mee kunt maken.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie: 352,4 kcal
Vet: 2,4 g (waarvan verzadigde vetzuren 0,5 g)
Koolhydraten: 71,9 g (waarvan suikers 0,1 g)
Vezels: 16,4 g
Eiwitten: 13,7 g
Zout: 1,2 g
Wat maakt deze bakmixen nou zo gezond?
Allereerst het resistent zetmeel. Resistent zetmeel wordt ook wel gezien als een prebioticum en daar wordt mevrouw Windjes erg blij van! Resistent zetmeel is namelijk een goede voedingsbodem voor een gezonde darmflora. Dit komt omdat het niet verteerd wordt in de dunne darm, maar pas in de dikke darm. Een mooie bijkomstigheid is dat het zetmeel ook niet als glucose en calorieën wordt opgenomen in het lichaam.
Daarnaast bevatten de mixen een hoog vezelgehalte. En veel vezels betekent een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel (lees: geen stuiterende kids) en een langere verzadiging.
Ook zijn de mixen eiwitrijk én hebben de eiwitten een zeer complete aminozuursamenstelling waardoor je lijf binnenkrijgt wat het nodig heeft voor het opbouwen van eiwit in je lichaamscellen.
Tot slot de spirulina in de (w)healthy wondermix. Spirulina is een blauwgroen spiraalvormig algje dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Het bevat onder andere vitamine B-complex, vitamine E, calcium, ijzer, magnesium, zink, enzymen en complete eiwitten.
Grutjesproof
Of deze mixen Grutjesproof zijn? Zeker weten! Net als een goed supersoepje zijn ze rijk aan vetten, eiwitten en koolhydraten.
Op beide verpakkingen vind je het basisrecept voor pannenkoekjes en die kan zelfs professor Grutjes in een handomdraai maken:
Je mengt hiervoor 100 gram van de mix, 1 ei en 200 ml water in een kom tot een glad beslag. Met dit beslag kun je drie tot vier pannenkoekjes bakken.
En, niet geheel onbelangrijk, de pannenkoekjes zijn ook erg lekker. Ze zijn zacht van structuur, waardoor ze lijken op American pancakes en daar is professor Grutjes toevallig dol op! Je kunt ze zowel met hartige als met zoete toppings combineren, lekker veelzijdig dus.
Kidsproof
Een misschien nog wel belangrijkere vraag is of de mixen ook kidsproof zijn. Want hoe makkelijk je de pannenkoekjes ook bakt en hoe gezond ze ook zijn, als je zoon of dochter ze daarna steevast laat staan, is alle moeite voor niets geweest... Dus Indy (11) wat is jouw oordeel?
"Ik vind de gewone pannenkoekjes (de pannenkoekjes gemaakt met de power pancake mix, red.) heel lekker. Ze zijn lekker zoet en fluffy. De andere pannenkoekjes zien er gaaf uit want ze zijn knalgroen! Wel vind ik ze iets minder lekker. Ze hebben een beetje een bittere smaak."
Ik begrijp wel wat ze zegt: bij de (w)healthy wondermix is de smaak van spirulina wel licht aanwezig. Ik vind dat zelf niet storend, maar voor kinderen zou ik adviseren om de pannenkoekjes af te toppen met iets zoets als tegenhanger, bijvoorbeeld plakjes banaan en een beetje ahornsiroop.
Bakinspiratie
Op de verpakking van de (w)healthy wondermix was al te lezen dat je er ook wraps en burgers mee kunt maken, maar als ik Ralph en Janneke moet geloven, is er nog veel meer mogelijk. Ze daagden me uit om de keuken in te duiken en nieuwe recepten te ontwikkelen. En ik kan jullie vertellen: dat is gelukt!
Download hier het gratis e-book met de volgende recepten:
- Frans Fladders oercrackers: hartige crackers vol pitten en zaden, waar Frans zijn hand niet voor omdraait!
- Wilma Windjes' appelkoeken: een heerlijke zoete traktatie.
- Supergrutjes cakeblokjes: voor extra veel power!
Oh ja en de bakmixen, die shop je bij Puur Mieke.
Bak ze!