Als je weleens op zoek bent gegaan naar gezonde inspiratie voor jouw kinderen, dan ben je ongetwijfeld Viviènne van Kidsvoeding tegengekomen: deze kindervoedingscoach en moeder van 3 meiden (6, 4 en 2 jaar) geeft op social media (@kidsvoeding.nl) een kijkje in haar leven én op de borden van haar kids. Regelmatig zie ik ze enthousiast knabbelen aan broccoli of smullen van kleurrijke, gevarieerde ontbijtjes. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze dat voor elkaar krijgt. Toen ze haar eigen KidsPROEF receptenboek aankondigde kon ik dan ook niet wachten om een aantal recepten uit te proberen en goed nieuws, want ik mag ook een recept delen!
Grutjes' eerste indruk
Het receptenboek is digitaal (pdf): na betaling in de webshop van Kidsvoeding ontvang je een downloadlink in je mail. Persoonlijk heb ik het liefst een receptenboek in handen, zeker in de keuken, dus printte ik het boek (71 pagina's) en schoof de pagina's in een plastic presentatiemap. Een handige bijkomstigheid: als je net zo'n knoeierd bent als ik of als je kinderen willen helpen tijdens het koken, veeg je het boek zo weer schoon na gebruik!
Het e-book is mooi vormgegeven, volledig in de huisstijl van Kidsvoeding met zachte pasteltinten en met een aantal mooie foto's van Viviènne en haar kinderen. Bij ieder recept vind je een foto van het eindproduct, staat waar nodig extra informatie over de ingrediёnten (bijvoorbeeld: wat is teffmeel en waarvoor gebruik je het?) en worden de allergenen vermeld.
De 50 recepten zijn opgedeeld in drie categorieёn:
- Ontbijt & lunch
- Avondeten
- Tussendoortjes
Wat het boek wat mij betreft helemaal afmaakt zijn de Beter eten-tips tussendoor.
Zoals deze tip, die niet veel extra tijd hoeft te kosten maar zeker voor de allerkleinsten het verschil kan maken tussen wel of niet durven proeven!
KidsPROEF chocoladecake
Je kunt een receptenboek natuurlijk pas echt beoordelen als je een aantal recepten hebt uitgeprobeerd! Ik liet Indy een aantal recepten uitkiezen en deel er hier eentje met je.
"Oe, chocoladecake!" Jep, de keuze was snel gemaakt...
Ingrediёnten
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram boekweitmeel
- halve courgette
- 2 eetlepels raw cacaopoeder
- 3 bananen (zo rijp mogelijk)
- 3 eieren
- 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- kokosschaafsel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de courgette in stukken.
- Doe de courgette in een keukenmachine, samen met de banaan en eieren en mix goed.
- Doe 100 gram amandelmeel samen met 50 gram boekweitmeel in een mengkom. Doe het bakpoeder en raw cacaopoeder erbij en meng goed.
- Doe het bananen-ei-mengsel erbij en roer tot een beslag.
- Doe een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag erin.
- Maak de cake af door er kokosschaafsel op te strooien. Druk aan met de bolle kant van een lepel.
- Zet voor 45-50 minuten in de oven. De cake is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en deze droog blijft.
De supersoepjestest
Als je Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie gelezen hebt, dan ken je de geheimen van het supersoepje voor de mens... Doorstaat dit de recept de supersoepjestest?
Puur natuur
Volgens Frans Fladder (oermens in hart en nieren) is het belangrijk om producten te kopen die minder dan vijf ingrediёnten bevatten. Als Frans op deze chocoladecake zou kunnen jagen in het wild, zou hij dat zeker doen! Er komen namelijk helemaal geen pakjes en zakjes aan te pas. Puur natuur en Fladder-proof dus!
Kleur
Wilma Windjes zegt altijd dat ik zoveel mogelijk kleurtjes moet eten voor de nodige vitaminen en mineralen. Ook al is de chocoladecake na het bakken mooi bruin, toch gaan er veel meer kleurtjes in dan in een normale chocoladecake! Zo halen we de nodige vitaminen uit de bananen, courgette en raw cacaopoeder zit boordevol mineralen.
Vetten, koolhydraten en eiwitten
En dan de grote vraag: hoe zit het met de verhouding vetten, koolhydraten en eiwitten?
Amandelmeel bestaat uit, de naam zegt het al, amandelen! Het meel bestaat daardoor voor ongeveer de helft uit gezonde vetten. Bijkomend voordeel: je raakt goed verzadigd (zeker in vergelijking met een chocoladecake op basis van tarwemeel).
Boekweitmeel is juist weer rijk aan eiwitten. Bovendien bevat het van alle granen de meeste vezels en daar worden je darmen weer erg blij van!
Tot slot zorgen de bananen voor een mooie portie koolhydraten. Doordat ze vergezeld worden door eiwitten, vetten en een behoorlijke hoeveelheid vezels, stijgt je bloedsuikerspiek niet tot enorme hoogte na het eten van een plakje chocoladecake en blijf je dus niet de hele dag opzoek naar meer.
Grutjesproof
Toen ik las dat er bananen in het recept gingen, zag ik in mijn hoofd al een rampscenario voltrekken: de keren dat ik een mislukt (lees: veel te nat) bananenbrood heb gebakken, kan ik niet meer op één hand tellen... Maar wonder boven wonder kwam de satéprikker er, na de aangegeven baktijd van 45 minuten, droog uit!
De smaak is ook zeker Grutjesproof! Lekker mals en stevig. De kokos proefde ik niet zo goed, dus die voeg ik de volgende keer wat meer toe.
Kidsproof-eh-PROEF
En dan nu de hamvraag: is de chocoladecake kidsproof? Indy...?
"Ja! Ik vind hem lekker. Hij is net als cake lekker sappig. Maar hij smaakt niet echt naar chocolade. Misschien kunnen we de volgende keer iets meer cacaopoeder toevoegen? Ik vind het een gek idee dat er courgette in zit, want dat proef je helemaal niet!"
We probeerden ook de broccoli chaffles (cheese waffles) en de tonijn avo quesedilla, beide snel klaar (ook goed samen met kinderen te maken!), voedzaam en zeker voor herhaling vatbaar. Wij zijn fan! Ook nieuwsgierig naar het KidsPROEF receptenboek? Je shopt hem hier!