In 2014 gooide Wendy het roer radicaal om: het moest anders, gezonder, beter. Naast haar drukke baan bij Rabobank dook ze een nieuwe wereld in. Een wereld van gezonde voeding, vitaliteit en beweging. Professor Grutjes brengt een bezoekje aan 'Voedingscoach Wendy' en is benieuwd naar haar reis, haar gloednieuwe praktijk en naar haar nieuwste aanbod: de blote voetenwandeling!
Ik bezoek Wendy in Gezondheidscentrum Zuiderpark in Eindhoven, waar de Eindhovense een keer per week praktijk houdt. Ideaal, zo vertelt ze me later, want doordat je met andere disciplines op locatie werkt, vindt er veel kruisbestuiving plaats: je kunt mensen wanneer nodig doorverwijzen of interdisciplinair adviseren.
En mijn bezoekje begint al goed, want professor Grutjes herkent lekkere verantwoorde tussendoortjes inmiddels van mijlenver... Bananenbrood! "Vers voor jou gebakken!" glimlacht Wendy. Wat een warm ontvangst!
Wow Wendy, van leer- en ontwikkelspecialist bij Rabobank naar Voedingscoach Wendy. Dat is een hele verandering! Wat zorgde voor de omslag?
"Klopt, eigenlijk begon het allemaal toen ik in 2014 met mijn gewicht aan de slag ging. Ik wilde op een gezonde manier afvallen en verdiepte me meer in voeding en in sporten en bewegen. Naast mijn baan bij Rabobank volgde ik diverse cursussen en opleidingen gericht op gezondheid. Van een opleiding tot voedingsconsulent tot een module sportpsychologie en stress- en slaapmanagement. In februari 2020 hakte ik de knoop door: ik wilde voor mezelf beginnen."
Oei, februari 2020, we weten allemaal wat er een maand later gebeurde...
"Ja, achteraf ben ik erg blij dat ik besloten had om mijn baan nog aan te houden om mijn praktijk langzaam op te kunnen bouwen, want dat opbouwen bleek in 2020 moeilijker dan verwacht! Toch lukte het me wel om klanten te werven en mijn consults online te houden. Maar ik heb het wel gemist hoor, het echte contact! Ik ben dit werk gaan doen omdat ik zo graag met mensen werk en laten we eerlijk zijn, dat is toch anders via een beeldscherm."
En sindskort ben je volledig aan de slag als voedingscoach?
"Eind 2021 waagde ik de sprong in het diepe! Spannend was het wel hoor, want ik kon mijn week nog niet volledig vullen met consults. Maar zoiets moet je ook de tijd geven. En ik combineer mijn consults in Eindhoven met consults in Weert, waar ik ook gehuisvest ben in een gezondheidscentrum. Ik heb mijn bereik met die tweede locatie flink vergroot. Daarnaast vond ik het belangrijk ook het sporten en bewegen in mijn werk te integreren. Vandaar dat ik powerwalks en blote voetenwandelingen aanbiedt."
Powerwalks, daar las ik al over op jouw website. Kun je er iets meer over vertellen?
"Jazeker! Tijdens het powerwalken loop je heerlijk in de buitenlucht en doe je onderweg leuke oefeningen waarmee je je vetverbranding vergroot. Het is geen wedstrijd, maar echt iets dat je met elkaar doet. De deelnemers zijn erg divers. Mocht het je aanspreken dan kun je een gratis proefles volgen. Op de maandagochtend is er een powerwalk speciaal voor 55+ers en op de woensdagavond voor alle leeftijden."
En de blote voetenwandeling, wat houdt die in?
"Daarmee ben ik in aanraking gekomen via een training van Wim Hof, "the iceman". Tijdens zijn training gingen we zelf op blote voetenwandeling en dat vond ik zo'n bijzondere ervaring! Je voelt je veel meer één met de natuur, het is heel ontspannen. In het begin is het nog wat onwenning, maar al snel loop je heel intuitief. Als er bijvoorbeeld een steentje of stukje glas ligt, dan registreer je dat onbewust en loop je eromheen. Bovendien zorgen de verschillende ondergronden voor een masserende werking, zoals een voetreflexmassage. En je versterkt met deze wandeling je voetspieren en botmassa. Over twee weken heb ik er weer eentje gepland staan. Ga anders een keertje mee!"
Dat liet ik me geen twee keer zeggen! Verderop lees je mijn ervaringen.
Heb je een aantal gouden tips voor mensen die worstelen met het maken van gezondere keuzes?
"Focus op wat wel goed gaat en neem niet te grote stappen. Elke duurzame stap in de goede richting is er eentje. Ook vind ik het belangrijk dat de nadruk niet op gewicht ligt, zeker bij kinderen, maar op gezondheid en lekker in je vel zitten. Mijn adviezen stem ik af op mijn doelgroep. Met kinderen praat ik dan bijvoorbeeld over hoe lang je moet springen om een blikje frisdrank te verbranden, iets dat bij hun leefwereld aansluit. Oh en ken je de 'Kies ik gezond?-app' van het Voedingscentrum? In deze app kun je zelf aangeven wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld producten die laag zijn in suiker of zout. Vervolgens kun je een geschikt product zoeken of een product scannen en hierop beoordelen. Heel handig!"
En dit lekkere bananenbrood, klopt het dat het een gezonde keuze is?
"Dat is het zeker! Ik ben dol op bananenbrood. Wat dit banananbrood extra gezond maakt is dat er avocado aan is toegevoegd. Avocado bevat, in tegenstelling tot andere groenten, veel vet. Het vet in de avocado is onverzadigd vet wat het LDL-cholesterol in je bloed verlaagt. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvatten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Door de toevoeging van avocado aan het bananenbrood, zorg je er dus voor dat je goede vetten binnenkrijgt. Een lekker en voedzaam tussendoortje!"
Ingrediёnten voor 1 brood:
- 1 avocado
- 1 banaan
- 150 gram havermeel (amandelmeel kan ook)
- 3 eieren
- 2 theelepels honing
- 1,5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Doe de avocado, de banaan, het meel, het bakpoeder, de eieren, de honing en een snufje zout in de kom van een keukenmachine en meng tot een glad beslag.
3. Giet het mengsel in een siliconen cakevorm (of vet je bakvorm goed in).
4. Zet het brood in de oven en bak in 55 minuten gaar.
5. Haal het brood uit de oven. Laat het iets afkoelen voordat je het in plakken snijdt.
Tip!
Je kunt dit brood goed invriezen. Snijd het in plakjes, verpak het per plakje in een goed afgesloten plastic zak en het kan de vriezer in. Ontdooi het 's ochtendsvroeg en je hebt een heerlijk gezond tussendoortje bij de thee of koffie!
Maar je zult niet altijd gezond eten, toch? Wat is jouw guilty pleasure?
"Oh, dat is toch echt witte chocolade! In Eindhoven moet je daarvoor bij Hilfrawa zijn. Als je het dan doet, moet je het ook goed doen, toch? Overigens leent chocolade zich ook goed voor mindful eten, iets wat ik mijn klanten ook leer, zeker als ze iets heel graag lusten en er niet zo goed van af kunnen blijven. In plaats van het meteen in je mond te stoppen, ga je eerst eens kijken, voelen en ruiken. Als je een hapje neemt ga je met aandacht proeven en heel goed kauwen. Je geniet zo niet alleen meer van wat je eet, je lijf krijgt ook een duidelijk signaal dat het moet gaan verteren. Niets is zo funest voor je spijsvertering als eten zonder aandacht."
Mijn bezoekje zit er weer bijna op. Waar zou de volgende Grutjes bezoekt volgens jou over moeten gaan?
"Ik heb goede dingen gehoord over het voedselbos in Eindhoven. Een plek waar mensen samenkomen om te tuinieren, te wandelen, te sporten en workshops te volgen. Er is, zoals de naam al zegt, veel voedsel te vinden voor zowel mens als dier en genoeg voor jong en oud om over te leren. Leuk om een keertje te bezoeken, denk ik!"
Twee weken later was het zover: de blote voetenwandeling! Ik was erg nieuwsgierig maar vond het ook wel spannend: al die beestjes, modder en stukjes glas... Als dat maar goed zou gaan. Indy (10 jaar) wilde ook wel mee. Ongegeneerd in de modder spelen, welk kind wil dat nou niet?
Hier zijn onze voetjes nog helemaal schoon, maar dat duurde niet lang... Wendy heeft de route, die door de Stratumse heide loopt, uitgekozen op de verschillende ondergronden. Kriebelende grassprietjes, stekelige dennennaalden, koele modder en warm zacht zand, het kwam allemaal voorbij.
Een prachtige, afwisselende route, met zelfs nog een onverwachte versperring van het pad...
Een heerlijke pauze met flesjes water en natuurlijk een versgebakken banananbroodje van Wendy!
En na de voorzichtige start, gingen we helemaal los en liep niet alleen Indy maar ook ikzelf volop door de modder. Heerlijk die vieze voeten! Ik verbaasde me hoe snel je eigenlijk went aan het lopen op blote voeten. Is het in het begin nog wat onwennig, kijk je alleen maar naar de grond in de angst dat je ergens in zult trappen, eigenlijk weet je na een paar minuten al niet beter meer en na 1,5 uur wandelen voelt het erg vreemd om je schoenen weer aan te trekken! De wandeling was een bijzondere en fijne ervaring. Heel ontspannen, voor zowel jong als oud. Dankjewel Wendy! Ben je nu zelf nieuwsgierig geworden na blote voetenwandelingen? Klik dan hier voor meer informatie.