Grutjes bezoekt No Sugar Daddies

No Sugar DaddiesBij professor Grutjes staat het standaard in het keukenkastje: een pot No Sugar Daddies chocopasta. Maar wie zijn die No Sugar Daddies eigenlijk? Professor Grutjes ging op onderzoek uit en maakte een afspraak met Jurrian van Lenthe, een van de twee daddies. Jurrian verruilde bijna vijf jaar geleden zijn baan als productmanager bij Nestlé voor het No Sugar Daddies-avontuur met vriend Henk-Jan Broeksma. 

Een goede baan als productmanager opzeggen: dan moet je wel écht in het idee geloofd hebben!
"Dat deden we ook! Zoals de meeste mensen, werden we ons pas bewust van de grote hoeveelheid suiker in veel producten toen we zelf kinderen kregen. En hoewel een dikke laag chocopasta op je boterham erg lekker is, bestaat de gemiddelde chocopasta voor maar liefst tweederde uit suiker."

Daddies

Toen dachten jullie: dat kan ook anders!
"Klopt! Maar het duurde wel even voordat we wisten hoe. We hebben in het begin heel wat geёxperimenteerd. We merkten bijvoorbeeld dat cacao op zichzelf best wel bitter smaakt en een echte zoete tegenhanger nodig heeft. Als je op zoek gaat naar een gezonde zoetstof dan kom je al snel uit bij fruit. Maar dan krijg je weer te maken met de houdbaarheid: pureer je er een banaan door, dan kun je de pasta na een paar dagen al weggooien. Zodoende kwamen we uit op gedroogd fruit."  

Maar jullie hebben het recept door de jaren heen nog veranderd.
"Ja, in onze eerste receptuur gebruikten we rozijnen. Die chocopasta verkocht eigenlijk al best wel goed: het werd verkocht in ongeveer tachtig winkels. Toch was niet iedereen even enthousiast. De belangrijkste klacht was dat het beleg niet zoet genoeg was. Rozijntjes hebben natuurlijk ook iets zuurs. Dus moesten we op zoek naar een alternatief. Die vonden we in de dadels van Yogi & Yousefdie ook in Haarlem gevestigd waren."

No Sugar Daddies chocopasta

En toen ging het snel?
"Eigenlijk wel. Van zelf pasta maken, potjes vullen en etiketjes plakken, schaalden we begin 2019 op naar een professionele productieruimte en kregen we onze handen meer vrij om de chocopasta aan de man te gaan brengen."

Sommigen zullen zeggen: dadels bevatten nog steeds suiker. Kun je uitleggen wat de chocopasta van No Sugar Daddies gezonder maakt dan de reguliere chocopasta's?
"De gemiddelde chocopasta bevat 55 tot 60 gram suiker per 100 gram. In No Sugar Daddies chocopasta is dit gemiddeld maar 18 gram per 100 gram. Kijk je vervolgens om wat voor soort suikers het gaat, dan zit er een groot verschil in voedingswaarde tussen de beide pasta's: de reguliere chocopasta's bevatten witte suiker. Dit geeft je lichaam eigenlijk alleen vlugge energie. Verder doet het niet veel voor je lijf. Dadels daarentegen, zijn een rijk bron van vitaminen, mineralen en vezels. Daardoor bevatten de No Sugar Daddies chocopasta's tot 5 keer meer vezels dan de reguliere pasta's. Ook bevat de pasta ruim 8 gram eiwitten per 100 gram en minder verzadigd vet dan de reguliere pasta's."

Jullie verkopen drie smaken chocopasta. Professor Grutjes is gek op Go Hazelnuts. Welke smaak is jouw favoriet? 
"Gek genoeg ligt dat aan het moment van de dag! 's Ochtends eet ik het liefste You drive me coconuts. Die is wat milder van smaak. Later op de dag ga ik voor Go Hazelnuts. Maar mijn kinderen zijn vooral gek op Get loco with extra cocoa."

Chocopasta No Sugar Daddies

Professor Grutjes was op jullie istagram aan het neuzen en zag een paar lekkere recepten voorbijkomen. Welk recept zou hij echt eens moeten proberen? 
"Het recept voor zwarte bonen brownies! De brownies zijn heel voedzaam en ook heel makkelijk te maken."

Zwarte bonen brownies
Ingrediёnten
 
50 g gesmolten kokosboter 
400 g zwarte bonen (afgespoeld en uitgelekt) 
1 g vanillepoeder 
7 g bakpoeder
1 flax egg*
100 g dadels (zonder pit)
20 g ahornsiroop 
150 g No Sugar Daddies chocopasta
Aardbeien voor decoratie 

  • Verwarm je oven voor op 180 graden celsius.
  • Mix alle ingrediёnten in een keukenmachine tot een gladde massa, maar houd 50 gram  chocopasta en de aardbeien apart. 
  • Voeg tot slot de laatste 50 gram chocopasta toe en mix nog kort.
  • Vet een bakvorm in en voeg het beslag toe.
  • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Laat afkoelen en decoreer tot slot met de aardbeien. 

*flax egg is een vegan ei vervanger. Het is makkelijk te maken. Voor 1 flax egg maal je 1 eetlepel fijngemalen lijnzaag met 3 eetlepels lauwwarm water. Roer goed en laat even staan. Daarna is het klaar voor gebruik!

Professor Grutjes is gek op chocolade. Wat is jouw guilty pleasure?
"Vroeger was ik gek op cola. Maar het gekke is, dat ik het zoete inmiddels wel een beetje ontwend ben. Ik vind cola nu niet eens lekker meer! Doe mij nu maar iets hartigs, zoals goede frietjes met pindasaus!"

Welke plek zou professor Grutjes echt eens moeten bezoeken?
"Ken je Soof Siroop al? Die siropen zijn gemaakt van fruit, groenten en kruiden. Ze hebben hele lekkere smaken. Die zou je eens moeten bezoeken!"

Dankjewel Jurrian, ik weet wel wat ik deze week ga bakken!

Professor Grutjes

Terug naar blog