Grutjes bezoekt Liek

Bij LiekIn de gezellige Eindhovense wijk Stratum vind je sinds juli 2020 'versmarkt' Liek. "Lekker. Gezond. Bewust gekozen." is er op de ramen te lezen. Daar wil professor Grutjes natuurlijk het fijne van weten! Wie is deze stoere ondernemer die midden in de coronacrisis een zaak opende? Wat drijft hem/haar? En wat kunnen we van Liek verwachten? Tijd voor een bezoekje.

Bij Liek

Die stoere ondernemer blijkt Angelique "Liek" Wijnen te zijn, blijkt uit een bezoekje aan de website van Liek. "Een spontane en bewuste boergondiё​r," zo leest professor Grutjes op de site, die wil "delen met alle Eindhovenaren die lekker en gezond willen combineren maar daar simpelweg de handvatten nog niet voor hebben." In haar drukke schema maakte ze een gaatje voor me vrij.

Angelique

Midden in de coronacrisis opende jij een fysieke winkel. Wat dreef je? 
"Bij het openen van een winkel ga je niet over één nacht ijs. Eigenlijk was Liek al jaren in the making. Het zaadje werd al zo'n tien jaar geleden bij me gepland. Ik was op dat moment eigenaresse van een telemarketingbureau en het ging niet goed met mijn gezondheid. Het bedrijf floreerde echter en groeide en groeide. Ik bleef mezelf wijsmaken dat het wel rustiger zou worden, maar dat werd het natuurlijk niet. Tot ik op een gegeven moment besloot dat het genoeg was. Ik verkocht het bedrijf en ging me focussen op mijn gezondheid. Ik volgde een opleiding tot Voedings- en vitaliteitscoach en hoewel ik de inhoud erg interessant vond, voelde ik me geen coach. Toch wilde ik hier verder in. Uiteindelijk leidde het tot Liek, zoals je het hier voor je ziet."

Bij Liek Versmarkt

En dat is veel meer dan alleen een biologische supermarkt! Naast de versmarkt, heb je een proefkeuken en een academy. Kun je daar iets meer over vertellen?
"Klopt. In de versmarkt kunnen mensen terecht voor, de naam zegt het al, kneiterverse producten uit het seizoen én uit de regio. Vervolgens kunnen ze heerlijk genieten van deze producten tijdens een ontbijtje, lunch of borrel in onze proefkeuken of als takeaway. Tot slot delen we in de academy onze kennis in de vorm van (kinder)workshops, kooklessen en coachingssessies.  

Restaurant

Op de website schrijf je "Liek is niet de zoveelste nieuwe supermarkt met prijzige, pretentieuze producten en horden hipsters." Is het belangrijk voor je dat Liek laagdrempelig is?
"Zeker, we zijn er niet alleen voor de mensen die volledig bewust eten en alle e-nummers uit hun leven hebben geschrapt. Ik vind het geweldig als iemand hier binnenkomt met een diepvriespizza onder de arm op zoek naar een biologisch flesje wijn. Ook voor die mensen zijn we er. We proberen de prijzen ook zo laag mogelijk te houden, zodat het voor iedereen bereikbaar is."

En wat zijn dan echte aanraders, wat zouden mensen echt een keertje moeten proberen wat jou betreft?
"Als ik specifiek naar kinderen kijk, dan zijn dit toch wel mijn favoriete producten: 

  • Uiltjesthee: deze thee met rozenbottel, honingbos en rooibos valt bij kinderen altijd goed in de smaak. 
  • Bieten ketchup: ketchup is bij kinderen altijd favoriet, maar zit normaliter bomvol suiker. Dit is een heel mooi alternatief.
  • De worstjes van Upside: dit zijn hele lekkere worstjes met tomaat op basis van seitan. 
  • Zwergenwiese dwergen spread: een hartige groentenspread op basis van zonnebloempitten en tomaten zonder gekke toevoegingen."

Bij Liek top 4 producten

En welk gerecht uit de proefkeuken is een echte aanrader?
"Onze pancakes! Alle varianten zijn heerlijk. Het Happiness café maakt ze voor ons. Ook onze huisgemaakte hummus is heel lekker. Oh, en de quiches!"

Op de website deel je verschillende recepten. Welk recept doet het goed bij kinderen? 
"De easy peasy rode bietenburger. Hij is echt easy peasy, beloofd!"

Ingrediё​nten:
1 grote rode biet
1 ei 
3 eetlepels havermout 
1/4 rode ui
5 blaadjes basilicum
70 gram feta 

  • Schil en rasp de rode biet.
  • Snipper de rode ui, snijd de basilicum fijn en verbrokkel de feta.
  • Meng alles door elkaar en kneed hier twee burgers van.
  • Laat de burgers vijftien minuten staan en bak ze vervolgens op laag vuur. 
  • Serveer het op volkorenbrood met daarop (basilicum)mayonaise, tomaat en rode uienringen. Lekker met wortelfrietjes on the side! 

Bietenburger

Wat is jouw guilty pleasure?
"Eigenlijk eet ik nooit toetjes, maar voor het vanilleroomijs van de Stoerderij kun je me wakker maken. Heerlijk met aardbeitjes, pure chocolade en slagroom..."

Liek is nu bijna twee jaar open. Wat zijn jouw dromen naar de toekomst toe?
"Ik zou heel graag meer vestigingen in Brabant openen. Door op te schalen houden we het betaalbaar en zorgen we ook voor minder verspilling. En ik kan je een nieuwtje vertellen: Liek gaat op korte termijn verder als coöperatie, waarbij klanten mede-eigenaar kunnen worden! Op 15 mei breng ik de details hierover naar buiten."
 
Spannende tijden dus voor Liek! Maar één ding is zeker: deze stoere ondernemer gaat er hoe dan ook een succes van maken! Ben je in Eindhoven? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Liek.

Professor Grutjes

Terug naar blog